DELAVNICE OB SVETOVNEM  MESECU ALZHEIMERJEVE BOLEZNI

 

September je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, v katerem si Spominčica in druge organizacije po svetu aktivno prizadevajo širiti informacje in ozaveščati o demenci. V znak podpore Svetovnemu mesecu Alzhajmerjeve bolezni, smo v Domu Lipa Štore septembra organizirali in izvedli različne delavnice za stanovalce.

V prostoru delovne terapije smo ustvarjali  spominčice iz papirja. Na oddelku sta bili izvedeni dve kuharski delavnici, kjer so stanovalci skupaj z animatorji  pekli jabolčno pito po receptu naših stanovalk. V kuharski delavnici so se stanovalci zelo hitro vživeli v vlogo kuharja ali kuharice.  Pri sami pripravi testa in nadeva za jabolčno pito so bili zelo motivirani in jim pri tem ni bilo potrebno dajati navodil, saj so se sprotno dogovarjali med sabo, kaj bo kdo naredil.  Na koncu so se družili ob kavi ter posladkali z okusno jabolčno pito.  Izvedli smo tudi dve delavnici z naslovom:  Z gibanjem do boljšega spomina. Pri tej delavnici je vsak posameznik pokazal svojo vajo, katero so nato vsi prisotni ponovili. Vaje so bile zelo intenzivne, z večkratnimi ponovitvami. V sklopu ozaveščanja o demenci  je bila izvedena še delavnica: Glasna križanka za boljši spomin. Vsi prisotni v delavnici  so budno razmišljali in s skupnimi močmi uspešno rešili  glasno križanko.

Stanovalci so bili veseli novih izkušenj, hkrati pa so bili seznanjeni o poteku Alzhajmerejeve bolezni, prepoznavanju simptomov in težav ter seznanjeni  kako lahko pomagajo drug drugemu ali kako si lahko pomagajo sami ohraniti čilo telo in bister um.

 

Snežana Kuraj

  ENERGETSKA-IZKAZNICA