Advent v Domu Lipa

Počasi, a vztrajno se približujejo decembrski dnevi in z njimi adventni čas. Čas pričakovanja in priprave na božič.

Prvo adventno nedeljo bo tako na adventnem venčku zagorela prva od štirih sveč. V Domu Lipa smo v povezavi s tem organizirali delavnice izdelovanja adventnih venčkov. Delavnice so potekale z namenom, da bi stanovalci ustvarili unikatne adventne venčke, kvalitetno preživeli prosti čas in poskrbeli za praznično decembrsko vzdušje. Postopno prižiganje sveč vsako nedeljo naj bi namreč prinašalo več svetlobe in simbolično pomenilo rast dobrega v življenju. Prva sveča pri tem simbolizira pričakovanje ali upanje, druga mir, tretja veselje in četrta predstavlja ljubezen. Tako smo ustvarjalne dni ob prijetni glasbi skupaj s stanovalci obujali spomine, kako so nekoč izdelovali adventne venčke.

Za adventne venčke smo pripravili osnove iz stiropor obroča, ki smo jih ovili v krep papir. Na obroč smo nalepili okraske in štiri sveče. Z izdelanimi venčki bomo okrasili jedilnice posameznih oddelkov, s prižigom sveč pa ob prihajajočih nedeljah v decembru odštevali tedne do praznovanja božiča.

Adventni venček je prvi znanilec decembrskih praznikov.

»Na njem se vsako od štirih nedelj prižge ena sveča več in tako nam pomaga odštevati tedne do božiča. Prvi ga je izdelal protestantski pastor Johan Hinrich Wichern, ki je v revni četrti Hamburga ustanovil šolo za revne otroke. V času adventa je izdelal velik lesen prstan z 19 rdečimi in 4 belimi svečami. Z njim je hotel med otroke prinesti upanje in veselje.«

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ENERGETSKA-IZKAZNICA