10. decembra smo v Domu Lipa Štore praznovali 101. rojstni dan ga. Marije Vodišek. Ga. Marija Vodišek je stanovalka Doma že od maja leta 2014 in je te dni praznovala svoj visoki jubilej. Zbrali smo se v skupnem prostoru tretjega nadstropja, tam, kjer je Marija zdaj doma. Ob njej smo se zbrali:  zaposleni v domu, bližnji sorodniki in stanovalci. Ob tej priložnosti so ji zapeli stanovalci, ki so člani domskega pevskega zbora Lipa pod vodstvom zborovodkinje gdč. Sabine Gorišek.  Pevski zbor je na harmoniki  spremljala gdč. Jasna Cvikl.

Marija je bila rojena v vasi Paneče v družini šestih otrok. Življenje na odmaknjeni kmetiji je bilo težko, zlasti za šolarko Marijo, ki je hodila v šolo v oddaljeno Hanino.

 Leta 1941 se je poročila z možem Karlom in v srečnem zakonu rodila troje deklet: Dragico, Maco in Vesno. Leta 1945  se je Marija skupaj z družino preselila v Celje. Zaposlila se je v tovarni Emo in tam tudi uspešno napredovala. Po dolgi in hudi bolezni, ji je leta 1984 umrl mož. Od tedaj je živela sama. Sorodniki in hčere so jo redno obiskovali, ker je imela lep dom. Znala si ga je polepšati s svojimi gobelini, katere je izvezla sama. Rada pokaže svoje izdelke, katere je včasih znala narediti, vendar danes ne more več vesti, ker zelo slabo vidi. Tudi sliši slabo, vendar prostore doma obvlada s pomočjo sester in sorodnikov.

Marija ne kaže svojih let, čeprav je na nitki življenja nabrala že sto eno  leto. Je energična, zvedava in polna ljubezni do vseh dobrih ljudi. Ljubezen je tisto, kar jo drži pokonci. Takšna je bila vse življenje in takšna je še sedaj.

Doma se je dokaj hitro navadila in sprejela za svojega, še posebno ob pomoči stanovalcev in sostanovalke Marice, ki ji je postala zvesta prijateljica. Vera, upanje in ljubezen je gmotna sila naše  Marije. Skromnost in čista vest je njen moto za življenje tudi v naprej.  Mi pa ji želimo, da še taka ostane veliko zadovoljnih let.

  ENERGETSKA-IZKAZNICA